Bekijk hier de aangekondigde debatten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart 2022. Deze lijst wordt de komende periode steeds bijgewerkt.

17 februari: Eerste Verkiezingsdebat

Op donderdagavond 17 februari gaan de tien fracties van de gemeenteraad van Krimpenerwaard met elkaar in debat. Dit belooft een interessante avond te worden voor alle inwoners, want iedereen kan meekijken en meedoen.

Wat gaat er gebeuren?

Op uitnodiging van de Bibliotheek en Welzijn Krimpenerwaard worden de partijen aan de tand gevoeld over actuele onderwerpen. Dit onder leiding van landelijk bekende debatleider Joost Hoebink. RTV Krimpenerwaard zendt het debat live uit. Het debat is te volgen via televisie (Ziggo kanaal 48/36, KPN kanaal 1462) of via rtvkrimpenerwaard.nl.

Uw stem

De kijkers worden er direct bij betrokken, want de stellingen waar de discussies over gaan worden ook aan hen voorgelegd. Via Menti.com kunt u anoniem uw mening geven, zodat de partijen weten hoe hun kiezers er over denken. De code om mee te stemmen wordt die avond gegeven. Meedoen is leuk en zinvol, want uw stem is belangrijk. De partijen krijgen verder kort de gelegenheid om te vertellen waar zij trots op zijn of waar zij zich hard voor gaan maken in de komende periode.

De avond wordt geopend en afgesloten door burgemeester Pieter Paans, die het belang van de gemeenteraadsverkiezingen zal onderstrepen. Kortom, een interessante avond voor iedereen die gaat stemmen in maart.

24 februari: Het WonenDebat 2022

Iedereen heeft recht op een huis. Een woning is zoveel meer dan een stapel stenen, het is een thuis. Op donderdag 24 februari gaan de fractievoorzitters van alle lokale partijen in de Krimpenerwaard in debat over de toekomst van het wonen in de gemeente. Hoe pakken we het woningtekort aan? Waar moet er worden gebouwd? Hoe zorgen we ervoor dat mensen prettig (samen) wonen in buurten en wijken? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we de opwarming van de aarde een halt toeroepen vanuit de Krimpenerwaard?

Het debat is digitaal te volgen via een livestream van RTV Krimpenerwaard. De wooncrisis is hét thema in de landelijke en lokale politiek. Alle reden dus voor de lokale fractievoorzitters om met huurders en woningcorporaties in debat te gaan over hoe we de wooncrisis gaan oplossen.

Volg het debat live

Volg het debat live op 24 februari, tussen 19.30 en 21.30 uur. Vanuit theaterzaal Concordia in Haastrecht krijgen de deelnemers de gelegenheid om in drie ronden te discussiëren over woningnood, leefbare wijken en verduurzaming. Tijdens het debat zullen we regelmatig de mening vragen van digitale toeschouwers. Wilt u het debat ook volgen? Dat kan via de verschillende kanalen van RTV Krimpenerwaard: televisie, radio en digitaal. Kijk voor meer informatie op de website van RTV Krimpenerwaard.

Deelnemende fractievoorzitters

De fractievoorzitters die met elkaar in debat gaan zijn: Pascal van der Hek (Vereniging Gemeente Belang Krimpenerwaard), Pascal Zuiderwijk (VVD), Jan Verburg (SGP), Irma Bultman (CDA), Johan Slöetjes (Lokaal op 1), Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard), Ton van Dorp (ChristenUnie), Sandro Kovacic (PvdA, Groen Links), Jan van der Zwaart (D66) en Jeffrey van der Elst (Leefbaar Krimpenerwaard).

Woningcorporaties

Het debat wordt georganiseerd door QuaWonen, Groen Wonen Vlist, Beter Wonen en Mozaïek Wonen. Zij vormen samen de federatie van Woningcorporaties in de Krimpenerwaard.

7 maart: KIC verkiezingsdebat

Op maandag 7 maart wordt er een verkiezingsdebat georganiseerd voor en door mensen met een migratie achtergrond. Het debat zal plaats vinden in de aula van het Willem de Zwijger college in Schoonhoven.

  • Inloop: 19.30 uur
  • Debat: 20.00 uur

Stemwijzer en debat

Om een juiste keuze te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen is het noodzakelijk dat u kennis heeft van de standpunten van verschillende partijen. En dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is er op de KIC ontmoetingsgroepen uitleg gegeven hoe een democratie werkt en wat er de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat gebeuren.

Samen bepalen we de toekomst van de Krimpenerwaard. Maar alle verkiezingsprogramma’s doorlezen is niet echt aantrekkelijk en voor sommigen zelfs onmogelijk. We hebben daarom met elkaar de stemwijzer ingevuld en we organiseerden een schaduwverkiezing. Hieruit volgden een aantal interessante stellingen en vragen die we graag met vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen willen bespreken. Dat gaat gebeuren in het verkiezingsdebat op 7 maart.

Het blijkt dat nu nog een laag percentage van mensen met een migratieachtergrond gaat stemmen omdat de kennis van de politiek te gering is om een verantwoorde keuze te maken. Maar na het invullen van de stemwijzer is dit probleem opgelost. De uitkomst van de schaduwverkiezing zal op deze avond gepresenteerd worden. Aan de hand van 3 stellingen mogen de politieke partijen hun standpunten verdedigen en vragen uit het publiek beantwoorden.

Internationale vrouwendag

Ook is er aandacht voor de positie van de vrouw, want op 8 maart is het Internationale vrouwendag. Het thema dit jaar is Solidariteit, de kracht van verandering. Al jaren strijden vrouwen voor gelijke rechten . Maar ook met de emancipatie van de man gaat het niet zo goed de laatste tijd en daarom is het thema Solidariteit. Daarom zijn er mannen nodig die ook streven naar gelijkwaardigheid.

Afsluiting

Intercultureel betekent ook dat we die avond proeven van lekkere internationale hapjes en met een drankje afsluiten nadat we genoten hebben van wervelende djembé sessie.

Download de flyer (PDF, 267 KB)

10 maart: verkiezingsdebat 'Jonge Stemmen'

De Klankbordgroep Jongeren organiseren een debat in het teken van de toekomst van de jongeren. Zij laten de politieke partijen debatteren over onderwerpen die voor jongeren veel impact hebben in de gemeente Krimpenerwaard. Dit debat wordt opgenomen en live uitgezonden door RTV Krimpenerwaard.

Voor iedereen die geïnteresseerd is, kijk gezellig mee en krijg wat meer inzicht over de toekomst voor ons als jongeren binnen de gemeente Krimpenerwaard. Het debat vindt plaats op 10 maart, van 20.00 tot 22.30 uur.

14 maart: Het Groot Lijsttrekkersdebat Krimpenerwaard

Weet u al of juist nog niet op welke partij u gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op (14,15 en) woensdag 16 maart? Kom dan op maandag 14 maart naar het Groot Lijsttrekkersdebat in Ouderkerk aan den IJssel. De lijsttrekkers van de tien deelnemende partijen gaan die avond de strijd met elkaar aan over actuele thema’s aan de hand van diverse stellingen.

RTV Krimpenerwaard en de gemeente Krimpenerwaard organiseren een debatavond in De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel. Dat is uw kans om vragen te stellen of in gesprek te gaan met de lijsttrekkers. Wie liever thuis blijft, maar het debat toch wil zien, kan het live bekijken op RTV Krimpenerwaard.

Het Groot Lijsttrekkersdebat begint maandag 14 maart om 19:30 uur en duurt tot 22:00 uur. U ben welkom vanaf 19:00 uur. De zaal bevindt zich in De Drie Maenen, Abelenlaan 1  in Ouderkerk aan den IJssel. De toegang is gratis.